Nova pravila na putevima

Bez autora
Sep 19 2010

Počeo je da važi novi Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju. Pravilnik predviđa zimske gume za sva četiri točka u zimskom periodu, komplet sijalica za vozilo, novu prvu pomoć i uže za vuču. Novi pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju u nedelju, 19. septemba, stupa na snagu, a njime su definisana pravila kojih se vozači moraju pridržavati kada je reč o normativima i posedovanju opreme za automobile.Pravilnik propisuje uslove koje moraju da ispunjavaju vozila u pogledu dimenzija, tehničkih uslova, uređaja, sklopova i opreme i tehničkih normativa, kao i posedovanje i korišćenje obavezne i zimske opreme na vozilu.

Nova pravila na putevimaPočeo je da važi novi Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju.

Pravilnik predviđa zimske gume za sva četiri točka u zimskom periodu, komplet sijalica za vozilo, novu prvu pomoć i uže za vuču.

Novi pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju u nedelju, 19. septemba, stupa na snagu, a njime su definisana pravila kojih se vozači moraju pridržavati kada je reč o normativima i posedovanju opreme za automobile.

Pravilnik propisuje uslove koje moraju da ispunjavaju vozila u pogledu dimenzija, tehničkih uslova, uređaja, sklopova i opreme i tehničkih normativa, kao i posedovanje i korišćenje obavezne i zimske opreme na vozilu.

Vozači će tako morati sada da imaju komplet sijalica za vozilo, novi komplet za prvu pomoć, uže za vuču, a u zimskom periodu, od 1. novembra do 1. aprila, zimske gume na sva četiri točka, kao i lance za sneg kada voze po zimskim uslovima.

Kad je u pitanju prva pomoć, vozačima je dat prelazni period od godinu dana da nabave novu kutiju za prvu pomoć, što znači da će se ta odredba primenjivati od 19. septembra iduće godine.

Novim pravilnikom je zabranjeno zatamnjivanje prednjeg i zadnjeg vetrobranskog stakla, dok bočna stakla u liniji vozača mogu da se zatamne do 25 odsto, a ostala i više od toga.

Utvrđeno je, takođe, da sva vozila koja se registruju prvi put posle 1. marta naredne godine moraju da imaju ugrađen sistem protiv blokiranja kočnica.

"Ništa nije drastično i značajno promenjeno osim što su neke stvari pojašnjene, odnosno jednoznačno utvrđene", rekao je Tanjugu načelnik Odeljenja za bezbednost saobraćaja Ministarstva za infrastrukturu Demir Hadžić i dodao da je dat prelazni period da se pojedine odredbe ispune.

On je ukazao da je pravilnik izmenjen nakon 28 godina i usklađen sa evropskim direktivama.

"Do sada smo imali paradoks da neko vozi 'mercedes', a da ima pet sijalice 'zastave 101', ili neke druge koje je mogao da nađe", rekao je Hadžić i apelovao na proizvođače, distributere i dilere motornih vozila i servisere da pomognu svojim klijentima u poštovanju pravilnika.

Prema njegovim rečima, kada su u pitanju sijalice za auto, odredba se ne odnosi na vozila koja imaju savremena svetla - led diode, jer takvim vozilima nije moguće uraditi bilo kakvu popravku bez servisa.

Hadžić je podsetio da su do sada vozači bili obavezni da imaju dve zimske gume na pogonskim točkovima, što je bilo nebezbedno, pa sada moraju imati sve četiri zimske gume.

Takođe, u zimskom periodu, ali samo tamo gde je saobraćajnim znakom naznačeno i gde na putu ima snege, vozači morati da imaju i lance. Ukoliko su u pitanju gradski uslovi, lanci neće biti obavezni, ali vozač može da ih stavi ako smatra da su mu neophodni.

Kutija za prvu pomoć, po novom pravilniku, moraće da ispunjava određene standarde, jer one što su do sada korišćene najčešće nisu odgovarale zahtevima.

Prema Hadžićevim rečima, Institut za standardizaciju utvrdio je tačan sastav kutije koji je u skladu sa evropskim preporukama i praksom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik